BO-BEER Bezalkoholowy Gruit

Dowiedz się więcej na: bo-beer.pl

Gruit z Browaru Bóbr to ziołowe, bezchmielowe piwo, które powstało jako wynik koncepcji odtworzenia starodawnego przepisu na ziołowe piwo o właściwościach prozdrowotnych. Ponad 10 wieków temu piwo w Europie w większości przygotowywano bez dodatku chmielu. Dawne piwa warzono ze specjalnej mieszanki ziół, nazywaną gruit lub grut (nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa kraut, oznaczającego ziele, zioło). Wówczas zarówno w Europie, jaki na Wyspach Brytyjskich, warzeniem piwa zajmowały się przede wszystkim kobiety. Każda z nich miała własną autorską mieszankę ziół lub recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Mieszanka ta zapewniała niepowtarzalny smak i aromat. Nawiązując do tych doświadczeń przy współpracy z Centrum Badań i Innowacji Pro Akademia, opracowaliśmy oryginalną recepturę, łączącą nowatorski know-how produkcyjny z naturalnymi składnikami i wielowiekową tradycją. Unikalna w świecie technologia z wykorzystaniem ultradźwięków przyczyniła się do powstania oryginalnego niskokalorycznego produktu o wyrazistym niepowtarzalnym smaku. Gruit wymaga dbania o każdy szczegół, dlatego nasze produkty leżakują minimum tydzień od dnia warzenia. Nie korzystamy z żadnych sztucznych enzymów czy aromatów przyspieszających cykl produkcyjny. Jest to jedyne w Polsce w Europie piwo bezalkoholowe takiego rodzaju!